Dipsy

Västmanlands no kill-katthem

DIPSYNamn:            Dipsy

Född:              180606

Kön:                 Hane

Färg:                Brunspotted med vitt

Status:            Social

Bor:                  Jourhem i Fjugesta

Kontakta:     Marie Karlsson   marie@arbogakatthem.se

Bakgrund


Kommer från en koloni i Munga, är son till Shyla som kom in tillsammans med sin mamma och sina 3 syskon, Nicky, Winky och Tinky i Augusti 2018.


Uppdatering från jourhemmet


180828:

Kom till Jourhem.

190516:

Kastrerad, vaccinerad och id-märkt

190516:

Dipsy har en påverkan på hjärtat. I nuläget är det svårt att bedöma hur denna påverkan kommer att utveckla sig under hans livstid. Därför rekommenderar vi att hans hjärta ska ultraljudas regelbunden. I första hand en ny undersökning om ungefär 1 år och sedan beroende på vad ulraljudande veterinär rekommenderar. Denna rekommendation kan skilja vid varje undersökning beroende på eventuella ändringar i hans hjärtats tillstånd.

Han har  nästan inga tårkanaler. Varje kattöga brukar ha 2 kanaler, men hos Dipsy finns bara 1 i varje öga, som är mycket trånga. Hans tårar kan därför inte rinna ner till näsan utan rinner via ögonvrån. Där dessa salta tårar ligger kan det uppstå irritation i huden. Så hjälp honom gärna att torka bort vid behov.

190603: 

Dipsy kom in med sin mamma och tre syskon när dom bara var några veckor gamla. Alla var till en början väldigt blyga men allt eftersom tiden gick blev Dipsy mer bekväm med sin tillvaro. Vid 5 månaders ålder började han komma fram vid matning, gillade bus med leksaker och man kunde höra hur han spann och gos var inte långt borta. Ganska snabbt kunde man stryka han på ryggen i samband med utfodring och kort efter det kom han fram självmant för att gosa och efter det så kommer han självmant. Vill gärna bli klappad när han ligger bredvid i soffan. Dipsy är en kille med mycket fart och fläkt, han är högt och lågt när han får sina busryck. Leker med allt, inkl jourhemmets barns stora leksaker. Har fasta sovtider, nästan så man kan ställa klockan. Vaken och busig/gosig morgon, middag och kväll. Han är även en trogen vän som vill vara med överallt. Städa kattlådor, utfodra, hänga tvätt eller besök på toaletten, ja då ska han vara med. Han spinner och spinner, och visar med hela sig att han gillar uppmärksamhet. Han funkar bra med stor hund och barn från 2-8 år. Andra katter går bra men han är lite hårdhänt i sin lek och ska inte bo med en undergiven katt. Dipsy har ett hjärtfel, detta gör att han låter lite annorlunda när han spinner, snarkar när han sover, blir lätt andfådd vid lek, är lite klumpig när han ska hoppa upp eller ta emot sig när han tex rullar ned från soffan och har lite obehag vid vissa positioner. Han vill ha tillgång till innätad uteplats/balkong. Passar ej som frigående utekatt pga hjärtat och gillar inte att bli fasthållen (tex i samband med medicinering/undersökning) så koppel avråds. Förutom hjärtat är han född med defekta och även avsaknad av tårkanaler vilket gör att tårvätska rinner utanför istället. Inget han lider av mer än obehaget när man måste torka. Gillar mat och godis, äter allt han kommer över. Gillar leksaker i alla former och material. Busar helst med en lika busig katt eller sin matte/husse. Tycker om att sitta i fönstret och prata med fåglarna utanför. Vill ha mycket uppmärksamhet, annars pratar han och berättar att det krävs förbättring på den fronten.

190716: 

Dipsy är en jättego kille, vill verkligen ha klapp och gos , ligger gärna hos de små barnen och spinner, kommer till handen och vill bli klappad, vill gärna vara med, han vill gärna ha en kompis som inte är undergiven utan accepterar hans lite klumpiga leksätt.

200703:

Efter många turer till veterinärer, undersökningar och både bra och dåliga beslut ser det nu ut som att denna kille kan få ett långt och lyckligt liv med en trolig diagnos i bagaget. Senaste kollen av hjärta och lungor visar förbättringar. En definitiv diagnos går inte att få men med största sannolikhet har Dipsy haft en herpesinfektion tidigt i livet som orsakat problem med delar av hans kropp. Hans tårkanaler är, som skrivet ovan, obefintliga och trånga och dessa kommer vara så. Hans tårvätska rinner utanför ögat och ibland får man hjälpa honom att torka bort lite men numera städar han ögonvråna själv mestadels. Hans lungor blev påverkade vilket resulterade i problem med hjärtat. Efter en tids inhalering av astmamedicin har lungorna blivit bättre vilket resulterat i ett hjärta som blivit friskare. Ett besök hos en utav landets bästa hjärtspecialist gav ett stort OK på hans hjärta och ser i nuläget att inget framtida besök behövs för detta. Dipsys lungor är fortfarande påverkade och inhalerar fortfarande två gånger om dagen men förhoppningen är att han även ska kunna dra ner på det till en gång om dagen eller mer sällan och kanske till och med sluta med inhaleringen. Kort och gott så är Dipsy så frisk han kan bli i nuläget och har ett långt liv framför sig. Allt eftersom hans bekymmer blivit bättre har han också blivit än mer tillgiven.Även om han alltid varit en gosig och närhetstörstande kille så är han det ännu mer nu. Samtidigt är han rädd och osäker inför nya människor och ett nytt hem kräver massor med tålamod för att han ska acceptera sin nya tillvaro. Älskar andra katter och barn. Väldigt godistörstande och älskar att leka med snören tex från en morgonrock. Även om Dipsy mår bättre så är fri utevistelse inte ett alternativ för honom. Innätad balkong/uteplats, kattgård osv är vad han önskar. Och såklart en eller flera andra katter att busa med.

200914:

Dipsy har sen 4 månader tillbaka hittat en själsfrände i jourhemmet och nu är det konstaterat att vi inte kan skilja dom åt. Bästisen heter Betty och är en liten jourkattstjej som älskar Dipsy lika mycket tillbaka. Kompisarna leker, sover och tvättar varandra. Betty till och med nafsar Dipsy tills han fattat vinken och börjat tvätta henne. Båda två har massor med bus i sig och det ska tävlas från rum till rum, så mattorna yr. Dessa vänner söker ett för-alltid-hem där det finns tålamod då båda är lite blyga om än klappbara vid sovstund, Dipsy kan hanteras om man lyssnar och ser hans signaler. Inga riktiga knäkatter men pratkvarnar. Betty funkar med andra katter men Dipsy är lite svårare så för säkerhets skull söker vi ett hem där det inte finns andra katter. Hundar och barn går bra så länge båda arter är kattvana och förstår att man inte jagar dom.

Dipsy har inhalerat pga påverkan på lungorna men låter nu fint och vi har avslutat behandlingen. Man bör ha med sig i bakhuvudet att han kan komma att behöva medicin igen men det har inte varit några problem att behandla honom så det ska man inte vara rädd för.

211004:

Flyttade till katthemmet.


Gillar

 • Mat, godis
 • Leksaker i alla former
 • Matte och barnen i huset
 • Mycket uppmärksamhet
 • Vill gärna bli klappad i soffan
 • Kompisen BettyOgillar

 • Att bli fasthållen
 • Åka bil


Går bra ihop med

 • Barn i åldrar 2 - 9 år
 • Matte och husse
 • Stor hund
 • Både äldre och yngre katter